PATLICAN TURŞUSU TARİFİ

10 küçük patlıcan
2 limonun suyu
2 demet dereotu
1 kg beyaz lahana
4 çorba kaşığı pul kırmızıbiber
10 su bardağı su
1/4 su bardağı sıvı yağ
5 su bardağı sirke
1 baş sarmısak



Yapılışı;

Patlıcanların saplarını ayıklayıp ortadan çok hafif yarın ve lahanayı ince ince doğrayın.
Büyük tencereyi yarısına kadar suyla doldurup, harlı ateşe
Su kaynayıncaya kadar alın.Kaynadıktan sonra ateşi hafifçe kısıp, limon suyunu ekleyerek birkaç kez karıştırdıktan sonra, patlıcanları ilave ederek 3 dakika kadar haşlayın .Bir kepçeyle patlıcanları tencereden alıp, bir kenara bırakın. Tencereye 2-3 su bardağı daha su katıp, yeniden ateşe koyup kaynatın . Bu kez lahanaları da ilave edip 3 dakika kadar beraberce haşladıktan sonra tencereyi ateşten alın. Lahanaları da tencereden bir kepçe yardımıyla çıkarın ancak haşlanmış suyu dökmeyip muhafaza edin. Lahanarı ve patlıcanları soğumaya bırakın. Iyice soğuduklarında lahanaları bir kaseye koyarak kıyılmış dereotu, kırmızı pul biber ve sarımsağı döverek karıştırın. Hazırladığınız karışımı patlıcanların içine doldurup, her patlıcanı ince bir sicimle bağlayın. Doldurulmuş patlıcanları bir cam kavanoza yerleştirin.
Büyük bir tencereye su ve sirke koyup, orta ateşe koyun. Karışımı bir taşım kaynattıktan sonra tencereyi ateşten alıp, yağı ekleyerek bir kenarda ılınmaya bırakın.
Karışım ılınınca kavanozda patlıcanların üstüne boca edip dereotu saplarını serpiştiriniz.
Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp, serin ve kuru ortamda yaklaşık bir ay kadar beklettikten sonra, turşunuz hazır olacaktır.Afiyet olsun